2011. december 26.

A sarki fény - érdekesség

A sarki fény elsősorban a sarkvidéken észlelhető jelenség, így lehet északi vagy délsarki fény. Igen változatos formában jelenhet meg. Néha alig észrevehető, fehéres ív a látóhatár szélén, mintha fehér szivárvány volna.
Előfordul, hogy az említett ívre merőleges sugarakból álló szerkezet rajzolódik ki, mintha a látóhatáron túlról gyenge nap szórná felfelé a sugarát. A sugarak néha olyan erősek, hogy elnyomják az ív fényét. Az is megtörténhet, hogy csak az ég csillog fehéresen; de lehet a sarki fény a magasból lelógó függöny, drapéria képe is. A fény ereje, formája nem állandó, változik, majd lassan eltűnik. Erőssége nem éri el a félhold fényének erejét.


A sarki fény a sarkok környékén évente legalább száz alkalommal észlelhető, minél távolabb haladunk, egyre ritkábban látszik. Közép-Európában, így nálunk is, évente legfeljebb öt alkalommal látható inkább gyengébb és rövidebb ideig. A sarki fény gyakorisága nem egyenletes. Leginkább márciusban és októberben fordul elő, legritkábban januárban és júniusban. Színe lehet fehéres, sárgás, ritkábban pirosas, sőt zöldes. 100 és 200 km közötti magasságban keletkezik, a magnetoszférából a felső légkörbe csapódó elektronok okozzák úgy, hogy fénykibocsátársa gerjesztik a légköri atomokat és molekulákat.
Ahol ritkábban fordul elő, babonás emberek égi jelnek tekintik; egységes felfogás viszont nem alakult ki, egyesek jó, mások kedvezőtlen előjelnek tartják.

forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése