2012. szeptember 23.

Galle felfedezi a Neptunusz bolygót

Urbain Jean Joseph Le Verrier francia csillagász 1846-ban az Uránusz keringési rendellenességeit alapul véve olyan pontosan határozta meg a zavar okaként feltételezett Neptunusz bolygó égi helyét, hogy ennek alapján Johann Galle német csillagász 1846. szeptember 23-án mindössze félórás kereséssel, a jelzett helytől 1 fok távolságra az új bolygót meg is találta. A Neptunusz a nyolcadik bolygó a Naptól. Neptunról, a tengerek római istenéről nevezték el.
Naprendszerünk

A Neptunusz a Naptól számítva a nyolcadik, legkülső bolygó a Naprendszerben. A negyedik legnagyobb átmérőjű, és a harmadik legnagyobb tömegű, de a legkisebb méretű óriásbolygó. Színe miatt Neptunusról, a tengerek római istenéről nevezték el. Jele az isten háromágú szigonyát jelképezi. 13 ismert holdja van, ezek közül a két ismertebb a Nereida és a Triton.

Neptunusz
A Neptunusz felszíne kék, rajta metánból álló leheletszerű fehér felhőfoltokkal. A bolygó felhőzetének felszínén sötét foltok láthatók, melyek légköri viharok. Ezek 400 km/h-val kisebb sebességgel haladnak, mint a környező légkör, amely átlagban 2000 km/h-ás tempóval mozog.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése