2013. május 25.

Citromfüves tea, limonádé és bor



Kánikula idején naponta többször is készíthetünk kellemesen hűsítő citromfüves italokat.
A teához vágjuk le a növény néhány 3-4 leveles hajtását, öblítsük le friss vízzel. Ezután rakjuk egy  bögre forró vízbe, majd hagyjuk benne 5-10 percig állni. Leszűrés után fogyaszthatjuk melegen vagy hidegen, tetszés szerint ízesíthetjük nádcukorral vagy mézzel. A levelekkel ízesíthetjük a hagyományos, citromos limonádét is. Tucatnyi lemosott citromfű levelet  hagyjunk állni egy kancsó limonádéban 10-15 percig. Jól behűtve fogyasszuk.

A citromfűvel megbolondított borhoz némi türelem szükségeltetik. No, és egy liternyi jó minőségű, félédes fehérbor, amelyben két, bő maréknyi frissen szedett, leöblített, megszárogatott citromfű levelet két napig áztatunk. Utána leszűrjük, behűtjük az italt. Egy-egy pohárkával kiváló stresszoldó, enyhe altatószer nemcsak fülledt, nyári estéken.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése