2014. január 7.

Egy kis érdekesség: a téliszalámi

Pick téliszalámi

A gyáralapító a cseh-morva származású Pick Márk (1843-1892) volt, aki 1869-ben a Tisza partján építette fel üzemét - a folyó adta mikroklimatikus viszonyok miatt. Maga a téliszalámi kifejezés még a régi időket idézi, amikor kizárólag csak télen tudták előállítani. Mára ez már természetesen a múlté, és az év minden szakában készítik a hidegfüstölésű szalámikat, melyek felületét nemespenész borítja.



A Pick Márk titkos receptje szerint készült szalámik gyorsan meghódították a világot, amit 1900-ban a Párizsi Világkiállításon bronzéremmel jutalmaztak. Ez az esztendő azonban más esemény miatt is
jelentős volt a cég életében, mivel ez évben költözött a gyár a Felső-Tiszapartjára.

1934-től Pick Márk fia, Jenő vette át a szalámigyártást, akinek keze alatt dinamikusan fejlődött a gyár (300 tonnára nőtt a termelés). A második világháború után azonban ők sem kerülhették el sorsukat, és 1948-ban államosították a céget.
Jelenleg részvénytársaságként működik a vállalat.


Herz téliszalámi

A Herz márkanév is egy családnevet rejt, mégpedig Herz Árminét, aki  Európa számos országában megfordult, s Olaszországban figyelt fel az ottkészített szalámikra, mely az ötletet adta számára. Herz Ármin 1882-ben Budapesten hozta létre cégét, ami apáról fiúra szállt, és 1888-tól „Herz Ármin és fiai” néven működtek tovább, ami az alapítás hivatalos éveként is szerepel.






Termékeiknek népszerűsége folyamatosan nőtt, sőt még a császári udvar is rendszeres vásárlójává vált a nemespenésszel bevont (téli)szaláminak. (A nemespenész-képződés nagyrészt a Duna levegőjének köszönhető.) A gyár termelése olyan dinamikusan fejlődött, hogy a múlt század első évtizedeiben
400-450 tonna szalámit tudtak exportálni.
1949-ben államosították a vállalatot, 1994-ben pedig magánosították.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése