2010. december 12.

Ma van a konyak világnapja

A konyak (cognac) a szőlőbor lepárlásával készülő brandy leghíresebb fajtája. Nevét származási helyéről, a franciaországi Cognac városáról kapta, melynek környéke fehérboráról híres.


A konyak története a XVII. századba nyúlik vissza, amikor XIII. Lajos és Richelieau bíboros uralta az országot. Az államkincstár súlyos terheit adó formájában tették a lakosság vállára. A parasztság nem örült az adóemelésnek, mely a bort különösen erőteljesen érintette, így a bort ekkor borpárlatként kezdték piacra vinni. Ez új termék volt, ezért adómentes, könnyebb volt eladni és hamar népszerűvé vált. Nevét Cognac városáról kapta, mely ma márkanévként ismert.

Cognac volt az első számú bortermelő vidéke az országnak, így rengeteg konyakot tudtak termelni. A XVIII. században hírneve az országhatárokat is túllépte. Olyan cégek kezdték felvásárolni a terméket, mint a Remy Martin, Henessy, Martell és a Delemain. A XIX. században az Amerikát is elérte a konyak export, továbbá egész Európa vásárlója lett.

A konyak egy minőségi borból készült párlat, kizárólag Charente környékéről származó fehérborból. Ami nem erről a vidékről származik, az Brandy néven kerül forgalomba. A konyak minőségét meghatározza az időjárás, a talaj minősége, az érlelési idő, a pince sajátosságai és a keverés. A szakemberek szerint a konyak hétévente megduplázza minőségét, az ezidő alatt végbement párolgást hívják az „angyalok részének”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Tiszavirágzás