2011. március 16.

101 éve született Gerevich Aladár

Gerevich Aladár (1910. március 16. – Budapest, 1991. május 14.) hétszeres olimpiai aranyérmes, harmincnégyszeres magyar bajnok vívó. Felesége: Gerevichné Bogáthy-Bogen Erna többszörös olimpiai érmes tőröző. Fiai: Gerevich Pál csapatban kétszeres olimpiai bronzérmes (1972, 1980) kardvívó, vívóedző és Gerevich György kardvívó, vívóedző.


Gerevich Aladár hétszeres olimpiai bajnok  kardvívó 1910, március 16án született és  1991. május 14-én nyolcvanegy éves korában hunyt el. Miskolcon dolgozó vívómester édesapja vezette be a kardforgatás tudományába. Majd a fővárosba kerülve, Italo Santelli tanítványaként emelkedett a magyar kardvívás virtuózaként az utolérhetetlen világklasszisok sorába.
Ellenfelei, vetélytársai véleménye szerint vívásában egyszerűen lehetetlen volt gyengeséget találni. Három évtizeden át tartozott a legjobbak közé. Első olimpiai bajnokságát 1932-ben Los Angelesben – még huszonkét éves újoncként -, a hetediket magyar rekorderként 1960-ban, Rómában, ötvenesztendős korában szerezte. S a világháború idején még két olimpia ki is maradt az életéből. Európa- és világbajnokságokon még huszonkét érmet (tizennégy aranyat kardban és tőrben), valamint harmincnégy magyar bajnokságot nyert.

Szerénysége vetekedett a tudásával. Versenyzői pályafutása idején a Magyar Nemzeti Bankban dolgozott, majd edzősködött. Csaknem haláláig lejárt a Vasas Pasarét-i termébe, nagy szeretettel és türelemmel tanítgatta a fiatalokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gandhi néhány gondolata

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Élj úgy mintha...