2011. március 21.

326 éve született Johann Sebastian Bach

Johann Sebastian Bach (Eisenach, 1685. március 21. – Lipcse, 1750. július 28.) barokk zeneszerző, orgonista, hegedűművész, a zenetörténet egyik legnagyobb egyénisége, a protestáns egyházi zene kiemelkedő képviselője.


1700-ban egy iskolatársával Lüneburgba került, itt és innen tett hamburgi kirándulásai alkalmával került szoros kapcsolatba az orgonával, amelynek csakhamar virtuóz ismerője lett. Előbb a Weimari zenekarban játszott, majd az arnstadti Neue Kirche orgonistája lett.
Majd udvari orgonista és kamaramuzsikusi minőségben a weimari udvar alkalmazottja, s az itt töltött szûk évtized egyben Bach első jelentős alkotói periódusát jelenti. 1717-ben elhagyja Weimart és a kötheni herceg szolgálatába szegődik: a Köthenben töltött hat év alatt született kamara- és versenyműveinek jelentős része. Első felesége halála után egy évvel újból megnősült, második felesége Anna Magdalena Wilken. 1723-ban, a zenerajongó kötheni herceg halála után Bach újból — és egyben utoljára — állást változtat: megpályázza és elnyeri a lipcsei Tamás-templom kántori címét.Életének utolsó negyed századában Lipcsében él: az iskolához és a templomi szolgálathoz kapcsolódó ezernyi tennivalója mellett rengeteget komponál és még a Collegium musicum rendezvényeinek megszervezésére is marad ideje. Bach mindennapjait azonban az anyagi gondok és az iskola vezetésével való gyakori konfliktusok egyaránt megnehezítették. Nagy Frigyesnél, a kiváló fuvolajátékos porosz uralkodónál tett látogatása élete utolsó jelentősebb eseménye — a király által feladott témát később a Musikalisches Opferben dolgozta fel. Rohamosan gyengülő látása miatt halála előtt szemműtétet végeztek el rajta, amely nem sikerült, és Bach megvakult. Halálát követően kompozícióinak nagy része elveszett, a többi — a pedagógiai célú darabok kivételével — jó ideig a feledés homályába merült. Csak a 19.század fedezte fel újra a zenetörténet egyik legnagyobb géniuszának igazi remekműveit.
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gandhi néhány gondolata

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Élj úgy mintha...