2017. február 16.

Érdekesség

A kölni dómról

A milánói Sant'Eustorgio bazilikában van az úgynevezett Bölcsek kápolnája, és benne az a római korból származó szarkofág, amelyben valaha azokat a csontokat őrizték, amelyeket ügyes emberek a három napkeleti király földi maradványaként adtak el, jó pénzért Nagy Konstantin anyjának, a későbbi Szent Ilonának. A relikvia a kápolnában található szarkofágba került.


Barbarossa Frigyes 1164-ben lerombolta Milánót, az ereklyét azonban ő is tiszteletben tartotta, és Kölnbe vitette. Milánóban később ezen a helyen bazilikát emeltek, és azon belül kápolnát alakítottak ki. Kölnben már a római időben állt pogány templom (Colonia volt a város neve). Ahogy a város nőtt - püspöki székhely, majd érsekség lett -, egyre nagyobb templomot emeltek a helyére. Így épült negyedik templomként ugyanazon a helyen a jelenlegi dóm közvetlen elődje. Ebbe a templomba vitette Barbarossa Frigyes az ereklyét, amely tömegesen vonzotta a zarándokokat, és így közvetve hozzájárult a város gazdasági fellendüléséhez.


Idővel a templom kicsinynek bizonyult, ezért elhatározták, hogy a szent ereklyéhez méltó dómot építenek. A XIII. században rakták le az alapkövét, de a sok háború és egyéb bonyodalom miatt csak 1880-ban készült el teljesen.
A dóm legkülönlegesebb látnivalója ma is a Háromkirályok ereklyetartó koporsója. Ez Európa legnagyobb szarkofágja, százhetven centiméter magas, kétszáztíz centiméter hosszú, a középkori aranyművesség remeke. 1220-ban készült el, a hosszabbik oldala színarany, a többi aranyozott ezüst.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Tiszavirágzás