2011. március 20.

Érdekesség

A velencei pékinas


Velencében az esti harangszókor megjelenik a sekrestyés a Szent Márk-bazilikának a Piazzetta felé néző erkélyén, és két nagy viaszgyertyát tesz az ottani tartóba. Évszázadok óta így emlékeznek az ártatlanul kivégzett pékinasra. Az inas 1507-ben egyik reggel a boltba menet egy előkelő ember holttestére bukkant az utcán. Lehajolt a tetemhez, amely mellett tőrkés hevert. Felvette. Ekkor értek oda a poroszlók. Hiába esküdözött az inas a negyvenek tanácsa előtt, hogy ártatlan. Közvetett bizonyíték is volt a bűnösségére: apját súlyosan megsértette a meggyilkolt ember. Kínpadra vonták, és ekkor magára vállalt mindent. Halálra ítélték, kivégezték. Az igazi gyilkost néhány nappal később elfogták.


Egy másik változat szerint jó egy év múlva Párizsból írt levelet a velencei tanácsnak egy patrícius. Bevallotta, hogy ő szúrta le a felesége csábítóját, aztán megszökött. Kérte, ha esetleg börtönben van még valaki az ügy miatt, bocsássák szabadon. Ezt követően a tanács elrendelte, hogy minden halálos ítélet kimondása előtt figyelmeztessék a bírákat: emlékezzenek meg a szegény pékről.

Ekkor rendelték el a gyertyák gyújtását is. Előfordult, hogy az égő gyertya fénye segített a hajósnak, akit meglepett a köd, és éjszaka ennek a fénynek köszönhette, hogy nem futott zátonyra. A gyertyák, majd a harangszó után a mécsesek azóta is meggyulladnak, és ott pislognak a Szent Márk tér éjszakájában.

forrás

2 megjegyzés:

  1. Nem ismertem ezt a történetet, pedig többször is jártam Velencében.Jó, hogy megosztottad, gazdagabb lettem egy történettel.
    Szép hétvégét !

    VálaszTörlés

Gandhi néhány gondolata

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Élj úgy mintha...