2011. március 25.

Érdekesség

Silhouette sziluettje

Ázsiában sokfelé kedvelt látványosság az árnyjáték. Vásznat feszítenek ki, előtte ül a közönség. Mögötte tükörrel úgy irányítják a fényforrás fényét, hogy az ne szórtan essék a vászonra, így az alakok körvonalait élesen lehet látni. (Jáván az ilyen árnyjátékok gyűjtőneve: wayang.) A játék neve a legtöbb nyelvben az "árnyjáték" szó megfelelő fordítása.


Hasonló módon régebben valakinek az árnyképét is kivágták, sokszor bekeretezték, a lakások falán is függött. Ennek a neve árnykép. XV. Lajos francia király 1759-ben pénzügyminiszterévé nevezte ki Étienne de Silhouette-et. Hallatlanul magas adót vezetett be, emiatt gyorsan ellenszenvet váltott ki. Ő nem engedte, hogy az arcát lefessék, hanem csak annak árnyképét, ezt hívták az ő neve alapján sziluettnek. Sziluettje sokfelé megjelent, szűk ruháját és jellegzetes hajviseletét is utánozták tiltakozásul a magas adók miatt, ezeket sziluettruhának, illetve sziluettfrizurának nevezték. A szó igen gyorsan elterjedt, és a Francia Akadémia is kénytelen volt elfogadni "árnykép" jelentésben. A szó nem maradt meg francia nyelvterületen, hanem gyorsan elterjedt a világnak szinte minden nyelvében. A történet jól példázza, milyen kiszámíthatatlan egy-egy szó keletkezése vagy elterjedése.

forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gandhi néhány gondolata

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Élj úgy mintha...