2011. november 19.

A milói VénuszAz Égei-tengerben fekvő Milosz (Melosz) szigetének a nevét senki sem ismerné, ha nem ott találták volna a híres Vénusz-szobrot.
Dumont d'Urville tengerkutató, aki La Péreuse hajóinak maradványait is megtalálta, expedíciójával az Égei-tengeren járt.
1820-ban bukkant a később híressé vált Vénusz-szoborra, amelyet az egyik helybéli ásott ki a földből. Vénusz, illetve a görög mitológia szerinti nevén Aphrodité a kezében kezében aranyalmát tartott, amelyet Parisz neki ítélt. Dumont azonnal látta, milyen értékre bukkant, de nem tudta megvenni a szobrot, mert a megtalálója magas árat kért érte. Mire Dumont a konstantinápolyi francia nagykövetet meggyőzte, hogy Franciaországnak kell megvennie a Vénuszt, és a vásárláshoz szükséges pénzzel viszzatért, a megtaláló már eladta a szobrot egy töröknek, aki be is csomagolta. A görög végül, jó pénzért hajlandó volt emlékezni arra, hogy Dumont előbb jelentkezett nála, így a ládát átrakatta a franciák szekerére, akik elindultak vele a hajójukhoz. A törökök útközben megtámadták Dumont-t, verekedés kezdődött, a szobor két karja ekkor tört le. Azóta sem tudja senki, hol lehetnek a letört darabok.
A szobor a Louvre-ban van.
Sok férfi látogató fényképezteti magát vele. A szobor hideg marad a férfiak közeledésére, a bölcs pedig nézheti az örök szépség és az örök hiúság jelképét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gandhi néhány gondolata

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Élj úgy mintha...