2012. április 15.

Korabeli újságok a Titanicról

Titanic: előtte más gőzösök is látták a jéghegyeket


Mindezek után április 16-án, olvashatjuk a beszámolót "A legnagyobb hajó baleseté"-ről. A Pesti Hírlap ekkor adta le Az első híreket az április 14-ről 15-ére virradóra bekövetkezett katasztrófáról. "Newyorki távirat szerint a Titania, amelyet első útján baleset ért, a múlt hétfőn elindult Southamptonból. Cape Rateből érkezett távirat szerint a Baltic, Virginian és Olympia gőzösök szikratáviratokat kaptak azzal a felszólítással, hogy a Titaniának segítségére menjenek." A magyar újság az első hírekben tehát még Titániaként említette a hajót, csak másnap tértek át a Titanic elnevezésre. A lap szerint a "szerencsétlenül járt hajó utolsó jelzései éjfél után értek a Virginianra és erősen meg voltak csonkítva. A jelzések hirtelen teljesen megszakadtak. A Newyorkba érkezett Carmania és Niagara gőzösök is úszó jégmezőkkel találkoztak. A Carmania nagy veszélyek közt nyitott magának utat. A Niagara két léket kapott fenekén, a páncélozás néhány lemeze be volt nyomva. A jéggel a nyugati útfélen, a Grand Banc közelében találkozott."
 Forrás: AFP New York Times

A magyar újság azt is írja, hogy "Halifaxból érkezett szikratávirat szerint a Titania összes utasait megmentették. A White Star Line közölte, hogy a Virginian hajó segítségül sietett a Titaniának. Az utasok életét nem fenyegeti semmi veszedelem." Mindez arra utal, hogy az első órákban a cég igyekezett megnyugtatni az érdeklődőket. A montreali (kanadai) Star Halifax szerint "a Titania lassan halad Halifax felé". Egy francia és egy magyar beszámoló: "az utasok nincsenek veszélyben" Hasonlóan, de egy kicsit rendezettebben írt a történtekről akkoriban a francia Le Temps. A párizsi lap is idézi a montreali telegramokat arról, hogy a Titanic összeütközött egy jégheggyel. A nők és a gyerekek mentéséről számolt be a francia újság, s arról, hogy "az utasok a legfrissebb hírek szerint nincsenek veszélyben". A Pesti Hírlap első híradásában, tehát még mindig 16-án így idézte fel a katasztrófát: "A Titania gőzös összeütközése egy jégheggyel, amelynek a tömegéből csak egy hetedrésznyi állott ki a vízből, rettenes volt. Az összeütközés éjféltájban történt.
Az utasok legnagyobb része éppen mély álomba volt merülve s az összeütközés által okozott recsegéstől felriasztva, ingben és könnyű éjjeli ruhában rohantak a fedélzetre. A mentőcsónakokért eleinte nagy dulakodás támadt. A hajó kapitánya azonnal intézkedett, hogy szikratáviratokat küldjenek szét segélyért minden irányban, majd lebocsájttatta a mentőcsónakokat, amelyeken először a hajón lévő háromszáz nőt helyezte el.
Eközben két gőzösről megérkezett a drótnélküli távirati válasz, hogy segítséget hoznak. A mentés ekkor már rendben és nyugodtabb körülmények között folyt le, mert az utasokat valamennyire sikerült megnyugtatni. Az összes mentőcsónakok kedvező időben indultak útnak. A Titania összes utasait sikerült a mentőcsónakokkal a mentésre odaérkezett Virginian gőzösre vinni. A hajó sérüléseit annyira kijavították, hogy a gőzös eljuthat Halifaxig, ahol teljesen kijavítják." Ezek az első hírek azonban tévhírnek bizonyultak, hiszen ma már tudjuk: a Titanicot nem vontatták sehová, az óceán mélyére süllyedt. A Pesti Hírlap igyekezett végül más forrásból is tájékozódni, és a 16-ai hír végére odabiggyesztett egy hátborzongató mondatot: "Délután négy órakor Halifaxból az a dróttalan távirati jelentés érkezett, hogy a Titania elsüllyed. A vontató gőzösök a Caprace közelében levő szigetre akarják vonszolni a hajót."


Másnap Másnap, szerdán már a "Titanic" katasztrófájáról írt a lap, az alcímben "Másfélezer ember pusztulása" szerepel.
Az egymondatos bevezető szerint pedig "A végzet és a kapzsiság megöltek másfélezer embert" - ezzel lap utalt a hajóépítési versenyre, és arra, hogy a Titanic minél gyorsabban akart Amerikába átjutni. Aztán csak a sokadik bekezdésből derül ki, hogy "tévesek voltak az összes első távirati jelentések: a Titanic menthetetlenül elsüllyedt, és az utasok közül csak a nők és gyermekek menekültek meg. Ami rendkívül nemes színben tünteti fel a hajó személyzetét és férfiutasait." A Titanic pusztulása pár nap múlva, április 18-án már természetesen a francia lapokban is címoldalra került, amint kiderült, hogy valójában milyen méretű a katasztrófa.

A párizsi kormányhoz közeli Le Temps arra emlékeztetett, hogy mennyire hiábavaló az emberi élet. A tenger óriása kihívta maga ellen a természetet, áldozattá vált már az első útján is. Ugyanakkor az áldozatok, a hajótöröttek példája megmutatta: az emberek szíve legyőzhetetlen: a feláldozottak nyugodtan várták a halált, miközben a nők és a gyerekek túlélése az emberi nem moráljának nagyságát mutatja. A francia lap arra is utalt a katasztrófa után, hogy Anglia és Amerika vigaszt találhatnak leggazdagabb családjaik fiainak halálakor arra, hogy azok mennyire hősiesen viselkedtek a kritikus pillanatokban. (A Titanicon számos gazdag pénzember és milliomos utazott, sokukat családtagjaik kísérték.)
A Le Temps szerint a katasztrófa olyan tanulságokkal szolgálhat, amelyek levonása talán még korai, ugyanakkor utalt a párizsi lap arra, hogy új, biztonságos hajózási útvonalakat kellene kijelölni, amelyek a járművek összeütközését és jéghegyekkel való találkozását is minimálissá teszi.
forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Tiszavirágzás