2012. október 5.

65 éves a totó

1947. október 5-én megkezdi pályafutását a totó

Magyarországon október 5-én kezdték meg a totó szelvények árusítását, majd a labdarúgó bajnokság október 19-i fordulójával egy időben - Európában hetedikként - megindult a totó. Az első héten 20 882 egyhasábos szelvény érkezett be. Kezdetben 12 mérkőzésre lehetett tippelni, ezeket első alkalommal senki sem találta el helyesen. 1964. március 15-én vezették be a ma is érvényes 13+1-es szisztémát.
A hivatalos indoklás szerint a magyarországi totó bevezetésének indoka – több európai országhoz hasonlóan – az 1948-as londoni olimpiára készülő nemzeti csapat támogatása volt. Alig néhány hét alatt állt fel a rendszer, s először angol mintára, 12 meccsre lehetett tippelni: 3 forint 30 fillér volt egy kéthasábos szelvény – ma ugyanezért 100 forintot kell fizetni. A kísérlet bevált, az olimpia után is maradt a játék, s 1949-től már kollektív szelvényt is ki lehetett tölteni. Egész közösségek péntek esti, szombat délelőtti programja volt a tipposzlopok kitöltése, akadt titkos szisztéma (minden meccset egyesre vettek), amelyről mindenki azt hitte, hogy csak az övé, s amikor bejött, kiderült, hogy mégsem, s alig fizetett valamit a telitalálat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gandhi néhány gondolata

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Élj úgy mintha...