2012. december 30.

487 éve (1525) halt meg Jacob Fugger


A híres sváb család a Jacob révén vált a legnagyobb bankárcsaláddá Európában. A 15-16. században szinte nem akadt olyan fontos politikai döntés, amiben ne lettek volna érdekeltek, hiszen sok uralkodóház adósuk volt.

Az 1459-ben született Jacob egy augsburgi textilvállalkozó-családban. Élete delére kiérdemelte a gazdag (der Reiche) jelzőt, hiszen a Thurzó-családdal összefogva a magyar, majd erre építve az európai rézpiacon került monopolhelyzetbe. Később a szintén augsburgi székhelyű Welser-kereskedőházzal bekapcsolódott a tengerentúli fűszerimportba is. Az így szerzett vagyont kölcsönügyletekbe fordította. Persze a vagyont megvesztegetésre is költötte, ami kiválóan kamatozott. Például 1519-ben a Habsburg V. Károly megválasztásakor is a Fugger és Welser pénzek döntöttek a háttérben. Károly cserébe a spanyol nemesfémekkel kapcsolatban minden jogot nekik adott.
Találmányuk a hármas könyvelés és a fizetett hírnökhálózat, amelyek remek szolgálatot tettek a pénzügyi játszmákban. Nem véletlen, hogy tőlük ered a fukar szavunk.

S bár üzleti tevékenységüket (amelynek gerincét a bányászat, kereskedelem, pénzverés, s mindinkább a pénzkölcsönzés adta) nem mindig kísérte siker, a hatalmuk és a vagyonuk a fel-felbukkanó csődök ellenére egyre magasabbra tornyosult. Másfélszáz év alatt a Német-római Birodalom vagyonának tizede jutott a kezükre.

Később a hibás pénzügyletek okozták a család vesztét, a Habsburgoknak túl nagy kölcsönt adtak, amit a megerősödött királyi család nem fizetett vissza. A leszármazottak szerint a Habsburgok adóssága mai pénzen mintegy 120 MRD euró lenne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gandhi néhány gondolata

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Élj úgy mintha...