2013. február 4.

102 éve született Püski Sándor


Püski Sándor (Békés, 1911. február 4. – Budapest, 2009. augusztus 2.) magyar könyvkiadó

„Minden ember a barátom, aki olvas. Aki ír, azt még egy pohár borra is meghívom. Annak pedig, aki képes egy könyvkiadót fenntartani minden nyűgével és küszködésével, hát neki még a lakásomat is felajánlom." A filozófiatanárom szerette így rendszerezni a körülötte élő embereket, s igazából csak azokkal nem állt szóba, akik nem értették, mire való a könyve.


Püski Sándorral, aki életében legalább háromszor fogott neki egy könyvkiadó megalapításának és fenntartásának, minden bizonnyal a legjobb bora mellett beszélgetett volna hajnalig a lakásában. Püski földműves családba született 1911-ben Békésen, a boldog békeidők utolsó éveinek egyikében, amikor már forrt, zubogott a világ, és nem sok jóval kecsegtette azokat, akik nem a megfelelő helyre és időben érkeztek.
Ám ez sem akadályozta meg, hogy a Pázmány Péter Tudományegyetemen jogi doktorrá avassák, majd 1938-ban megnyissa első könyvesboltját. Nem sokkal ezután a Nemzeti Önállósítási Alaptól kapott kölcsönnel Magyar Élet Könyvkiadó néven megalapítja élete első könyves műhelyét. Öt év alatt mintegy nyolcvan kötetet jelentet meg Tersánszkytól Kodolányin át Szabó Dezsőig, főként népi írókat, de felvállalja az általa tehetségesnek gondolt pályakezdőket is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Tiszavirágzás