2013. február 2.

850 éves a Párizsi Notre-Dame

2012. december 12-től 2013. november 24-ig 850 év történelmet, művészetet és spiritualitást ünnepelnek Párizs szívében.
Nagystílű újítások is várhatóak: az északi torony 8 új kisharangot kap, a déli torony pedig egy új nagyharanggal bővül (amely a nagy Emmanuel harang mellett kap majd helyet). Az új harangokat 2013. február 2-án, szombaton szentelik fel és mutatják be a nagyközönség számára díszünnepséggel kísérve. Ennek az újításnak köszönhetően a Párizsi Notre-Dame Katedrális ugyanúgy fog harangozni, ahogyan a 18. század végén tette.


Egy normandiai öntőműhelyből indult el január 31-én Párizsba a Notre Dame-katedrális kilenc új harangja.
Az egy és két méter átmérőjű új harangokat február elsején helyezik el ünnepélyesen a világ egyik leglátogatottabb keresztény templomában, fennállásának 850. évfordulója alkalmából.
Az új harangok egy évig készültek, s várhatóan 200–300 évig szolgálnak majd a gótikus művészet gyöngyszemének tartott párizsi székesegyházban. A harangcsere mintegy 2 millió euróba került, amit adományokból finanszíroz a Katolikus Egyház.

A Notre-Dame Párizs legismertebb gótikus stílusú temploma. Monumentális méreteivel és díszítettségével nagy hatást gyakorol a rá tekintőkre. A Notre-Dame francia kifejezés, jelentése: „Mi Asszonyunk”.

Alapkövét 1163-ban, Párizsban fektette le III. Sándor pápa, ezután 157 évig, 1320-ig építették. A francia forradalom alatt majdnem teljesen elpusztult, 1845 és 1878 között azután az eredeti terveknek megfelelően újjáépítették. Így ma már szinte teljes pompájában látható ez a nagy katedrális, amely mellett eltörpülnek az emberek.
A Notre-Dame kőből épült, a nagy középkori templomokra jellemző keresztboltozatos megoldással. Ugyancsak a gótikus stílusra jellemzők a faragott kőcsipkék. A három gazdagon díszített ajtó és a szintén díszes ablakok jól mutatnak a katedrálison. Homlokzatán végighúzódik egy oszlopsor faragott alakokkal. Fontos elemei a nagy rózsaablakok is, amelyek többszínű üvegből készültek. Alaprajza funkciójának tökéletesen megfelel, ugyanis egyszerre több mint 6000 hívőt képes befogadni. A Notre-Dame beltere a maga öt hajójával szintén hatalmasnak számít, ugyanis az egész épület az egyház diadalát hivatott hangsúlyozni.
Ehhez méltóan orgonája is hatalmas. A 7800 sípos orgonát már felújították és ma tökéletesen működik. A Notre-Dame 113 regiszteres és 5 manuálos nagyorgonáját ma a világ egyik legjobb hangszerének tartják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Tiszavirágzás