2014. december 9.

Képtárakról...

Ha képtár, akkor számora mindig az etalon, a jó példa, a National Gallery. Nagy képtár, de nem óriási, két alkalommal kényelmesen bejárható, (egy alkalommal már csak komoly erőfeszítéssel). Amikor először jártam itt, már a belépésnél földbe gyökerezett a lábam. A képtár emblematikus remeke, ifjabb Hans Holbein varázslatos és rejtélyes Követek című képe, úgy volt 5 teremmel arrébb kifüggesztve, hogy a látogató még véletlenül sem hagyhatta ki. A könyvekből jól ismert, robbanó első mondat megfelelője volt ez a remek nyitány, megadva az atmoszférát a kiállításhoz.
A képekről rengeteg információ van kirakva, ami bármily meglepő egyáltalán nem megszokott. Egy festmény megértéséhez nagy segítséget jelent pedig keletkezésének, témájának, kompoziciójának, technikájának bemutatása, amit a National Galleryben meg is kapunk, a legtöbb nagy képtár ezt nem tekinti alapszolgáltatásnak. Rendkívül érdekesek a restauráció során, vagy az átvilágításokkal kapott részletek bemutatása. Ad vocem restauráció, a képek mind parádés állapotban vannak, legtöbbjük mintha tegnap készült volna.
A sok nyelven, magyarul sajnos még nem, igényelhető fülessel, pedig még sokkal többet megtudhatunk. Az áltakános bemutatón kívül, remek ötletként, tematikus túrák vannak összeállítva olyan különböző témákban mint a Galéria hangjai, festőtechnikák, Krisztus élete, vagy Manetól Picassoig.Vannak ingyenes füzetbe szedett nyomtatott túrák, ahol a kiadványt követve, megjelölt képösvényeken haladhatunk.

Jan van Eyck: Arnolfini házaspár

Nem tudom elhallgatni azt sem, bár ez nagyon relatív, de számomra a National Gallery válogatása a legigényesebb. Nem látni közepes képet sem,  a maga kategóriájában mindegyik remekmű. Nem annyira a nevek büvőletében, (bár persze nagy alkotókban sincs hiány egyáltalán), mint inkább művészi értékben gondolkodnak. A saját 30 képes válogatásuk azért sokat elmond a kollekció gazdagságáról. Hozzátenném néhány személyes kedvencemet, Crivelli nagyszerű képeit például,

Carlo Crivelli: Angyali üdvözlet

de szinte minden reneszánsz mestertől vannak szép képek, álljon itt bizonyítékként egy gyönyörű Perugino triptichon

Nagyszerű az impresszionista gyüjtemény (Renoir és Pissaro),


és a posztimpresszionista is (egy Van Gogh és egy Gustave Moreau):

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gandhi néhány gondolata

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Élj úgy mintha...