2015. november 21.

232 éve történt - Felszáll az első hőlégballon

Az első hőlégballon 1783-ban emelkedett a levegőbe, Franciaországban, Nantes mellett.

Az első utasok

1783 szeptemben 19-én Versailles-ben egy Montgolfier hőlégballon egy báránnyal, egy kakassal és egy kacsával a fedészetén nyolc percet repült XVI. Lajos és az egész francia udvar előtt. 

Az első ember

Nem sokkal ezután eldöntötték, hogy elvégzik az első repülést, amelyben már ember utazik. XIV. Lajos az első próbarepülésre rabokat akart használni, de végül egy fiatal orvos, Pilâtre de Rozier és Pilatre de Rozier és Marquis d'Arlandes vállalták az utazást. 1783 november 21-én ők voltak az elsők, akik meghódították a levegőt a Montgolfier ballonnal, mely szabadon repült Párizs felett, nem volt kötéllel rögzítve.

1784 január 19-én egy hatalmas Montgolfier ballon hét utast szállított 1000 méter magasságban, 5 kilométeren át fél órán keresztül Lyon városa felett.

A Montgolfier „Gáz”

Akkoriban a Montgolfierek hittek abban, hogy felfedeztek egy új gázt, (a Montgolfier gázt,) mely könnyebb a levegőnél és amely levegőbe emelte a felfújt ballont. Valójában azonban a gáz csak levegő volt, amely a melegítéstől felfelé szállt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gandhi néhány gondolata

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Élj úgy mintha...