2015. november 21.

320 éve halt meg Purcell


1695. november 21.- Meghal Purcell angol zeneszerzőA legnagyobb angol zeneszerző, az angol barokk legkiválóbb képviselője. A Chapel Royal énekese, orgonistája, majd a Westminster apátság orgonistája, később a királyi udvar zeneszerzője.  Zenéje vízválasztó a régi angol polifon stílus és a könnyedebb francia stílus között. Bár hatottak rá francia és olasz zeneszerzők, mégsem hiányzanak műveiből az egyéni, melankóliára, tragikumra hajló, sötét színek. Technikája sokszor feltűnően merész. Nevéhez fűződik az angol opera virágkora.

A korábbi angol színpadi zenét betetőző művei közül az egyetlen szabályos és teljes operája a Dido és Aeneas, lényegében prózai darab, hosszabb-rövidebb zenés betétekkel. Ez a mű, melyet ma a korszak legnagyobb angol színpadi remekének tartunk, akkoriban alkalmi darabnak számított. Dido karthagói királynő és a pun udvarba vetődő Aeneas szenvedélyes, tragikus szerelmének története Vergilius negyedik könyve nyomán.

Purcell operaszerű részben megkomponált művei az Arthur király és a Tündérkirálynő. Egyházi zenéje Handelre is hatott. Kamarazenéjéből - triószonáták, billentyűs szonáták, fantáziák - félreismerhetetlen személyes varázs árad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Tiszavirágzás